Titanix - Parken Ö-vik

Efter en hel del överläggning med mig själv (och även med Therése) snörde jag på mig skorna och drog iväg till Parken för att dansa till Titanix på lördagskvällen.

 

Anledningen till min tveksamhet var att det var sk. Dubbelpub, vilket det är varje lönehelg och det innebär att man blir ganska ensam i gruppen nyktra & dansanta! Nu var jag dock inte helt ensam i den gruppen utan det fanns 3-4 killar till där som kände till den ädla konsten att föra en kvinna runt ett dansgolv utan att komma med skamliga förslag eller att placera sina händer på opassande ställen.

 

Om man sen ser mängden kvinnor som tillhörde den ovan nämnda gruppen så var de inte många fler än oss killar till antalet, (alltså nyktra tjejer som bara dansar och inte kommer med skamliga förslag eller grepp).

 

Men att bara gå runt på 4-5 tjejer på en hel danskväll funkar inte för mig, så jag sökte mig ganska snabbt utanför den gruppen och gav mig i kast med det övriga klientelet. Det resulterade i att jag åkte på en och annan "fyllstyrning" men det dök även upp några riktiga guldkorn.

 

En ung tjej stod ovanför trappen med sina kompisar och jag såg ganska snabbt hur hon följde mig med blicken när jag dansade. När den dansen tog slut gick jag fram till henne. Hon såg mig komma men började då snabbt prata med en kompis och "märkte" inte att jag knackade på hennes axel. När jag till slut fått hennes uppmärksamhet, genom att klämma henne på rumpan, så frågade jag om hon hade lust att dansa en dans. Hon försökte se nonchalant ut men hennes ögon avslöjade henne. Efter en sekunds tvekan fick jag ett avmätt "okej" och så gick vi ut på dansgolvet.

 

Hade hon varit på Ersboda kvällen innan och vi hade dansat där istället hade hon nog blivit placerad i facket "en som jag förmodligen kommer att bjuda upp fler gånger". Nu var hon på dubbelpuben och gick rakt in på topp5-listan! Leendet som hon fyrade av redan när vi dansat första låten gick inte att missförstå... hon var nöjd.

 

Avslutningsvis måste jag skriva lite om Titanix. Jag tycker det är synd och skam att de gånger som de blir bokade på Parken är det alltid Dp. De förtjänar en riktig danspublik för deras musik är det inget som helst fel på. I förrgår skrev jag att jag fått dansa till Perikles härliga version av The Ark's "the worrying kind" och hör och häpna... igår fick jag göra det två gånger till Titanix version och den gick inte heller av för hackor!

 

PS. vid en genomläsning upptäckte jag två stavfel i texten. Orden "klämma" och "på rumpan" skulle egentligen ha varit "drog" och "i armen" DS.

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"

Jag har lagt till min blogg till
bloggkartan.se


Highlights - Ersboda Umeå

Jag är inte säker men jag tror att fredagens spelning på Ersboda folkets hus var Highlights tredje någonsin, men skillnaden var avsevärd jämfört med de andra två gångerna, åtminstone publikmässigt. Från att ha varit ett band som ingen hade hört talas om uppe i Västerbotten (med publiktillströmning därefter) så har de på knappa två år förvandlats till ett mycket populärt och publikdragande band.

 

Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva om kvällen, det var en sån där kväll när superlativen inte riktigt räcker till. Musiken, golvet, brudarna... ja, allt var perfekt. Det enda jag ångrade var att jag inte tog med mig min dansmaretröja som jag tryckt texten "Så mycket brudar, så lite tid!" på, för så var det faktiskt!

 

Om jag ska hitta något negativt så måste det bli att vi för första gången någonsin inte hade möjlighet att sova över i Umeå. Givetvis infaller det på en fredag då jag dansat på Aveny kvällen innan (och inte heller sovit över där nere) vilket resulterade i att jag inte vågade köra hela vägen hem utan fick överräcka ratten till min kära fru när vi hunnit ungefär halvvägs.

 

Att jag valde att göra det var nog ett klokt val för jag minns överhuvudtaget ingenting från det jag satte mig i passagerarsätet tills vi svängde in på gården här hemma!

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"


Perikles - Aveny Sundsvall

I torsdags åkte jag ner till Sundsvall för att dansa till Perikles. För att vara en Aveny-dans hade jag förhållandevis höga förväntningar eftersom det var riktigt bra förra gången Perikles spelade där.

 

Det blev en mycket bra kväll denna gång med, även om det inte var lika mycket dansfolk som jag förväntat mig, men de som var där räckte gott och väl till mig. När jag skulle åka hem fick jag höra i garderoben att med matgästerna inräknade hade 540 personer löst in sig under kvällen... helt otroligt för en torsdagskväll mitt i veckan!

 

Om det är någon som händelsevis har hört The Arks senaste hit, The worrying kind, så vet ni att det är en låt med ett härligt gung i. Den fick jag inte bara dansa till en gång utan två gånger under kvällen i en helskön Perikles-version.

 

Det som jag tycker är så bra med Perikles är att de i de flesta fall gör sina versioner väldigt lika originalen och dessutom verkar de i de flesta fall ha en musiksmak som sammanfaller med min. Tar man en svängig låt som The worrying kind och gör om den så det låter dansband, då kan man lika gärna låta bli.

 

Jag dansade nästan hela kvällen, men då jag inte lyckades uppbringa någonstans att övernatta (trots att jag hade madrassen med mig!) så avvek jag när det var två danser kvar av kvällen. Jag visste att jag skulle få drygt tre timmars sömn innan det var dags att gå till jobbet och att jag dessutom hade minst en danskväll till att orka med. Och mer om den kvällen kommer i morgondagens blogg.

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"


Blender - Äpplet Umeå

Bättre sent än aldrig, så här kommer rapporten från fredagens dans i Umeå.

Det var Blender som spelade och från början av kvällen hade de tydligen problem med tekniken, bland annat så hörde inte Maria sig själv. (Jag har aldrig förstått varför de ska höra sig själva, räcker det inte att vi som dansar gör det?) Men jag tror de fixade felet, jag märkte åtminstone inget som tydde på problem senare under kvällen. Vi fick dessutom dansa till flera av låtarna från nya cd:n och det både lät bra och gick bra att dansa till.

 

Jämfört med dansen på Äpplet för två veckor sedan, när Zlips spelade, var det stor skillnad och det till det bättre. Mycket tack vare att det inte var någon stor personalfest inbokad vilket gjorde att antalet slipsnissar var mer begränsat och golvet mycket trevligare att färdas runt på.

 

Liksom när Zlips spelade var många "ersboda-dansare" på plats vilket var väldigt trevligt. Jag hade dessutom ett mycket spännande återseende, min kursledare från "Våga stuffa"-kursen som jag gick vintern 1980-81, Gun Lindgren, var på Äpplet med sin make och jag stegade kaxigt fram och bjöd upp henne till en dans.

 

Jag berättade om mitt kursdeltagande innan vi började dansa och efter första låten, när hennes mungipor nästan försvann in i öronen, lade jag till att, "Jag har inte behövt gå någon fler kurs efter det"! Inte för att hon sa något rakt ut, men jag tror faktiskt att jag fick godkänt av henne.

 

Jag utvecklade även en liten plan under fredagskvällen, men jag tog mig aldrig för att sätta den i verket. Fredagen var nämligen min och Therése bröllopsdag, och jag funderade på att be Lasse att uppmärksamma oss från scenen, något i den här stilen: "Sen ska vi ta och gratulera Therése och Örjan som firar sin femte bröllopsdag idag. Tyvärr kunde inte Therése komma, men Örjan hälsar att han har väldigt trevligt här ikväll". :)

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"


Omkastningar i dansschemat

Denna månad har inte mitt dansschema fått ligga ostört. Först blev det en oplanerad bonusdans på Äpplet i Umeå i början av månaden och nu blir det en ändring i helgen som kommer också. Ursprungsplanen var sådan att jag skulle åka ner till Sundsvall på lördagskvällen för att dansa nonstop till Blender och Wahlströms på Bergeforsparken.

 

Gissa då vad min kära... hon jag delar morgontidning med, i lönndom har planerat för lördagen? Jo, hon har fixat hundvakt så att vi kan åka ner till IKEA, som ligger i just Sundsvall, för att shoppa lite grejor till det blivande barnrummet!

 

Till saken hör att det är ca 16 mil enkel väg till IKEA i Sundsvall som är vår närmaste IKEA-butik. Sen är vi dessutom tvungna att åka hem och hämta vår hund innan jag, om jag skulle ha följt den ursprungliga planen, gjort mig klar för att åka de 16 milen TILLBAKA till Sundsvall, för andra gången samma dag!

 

Nog för att jag gillar att köra bil, och nog för att jag är ganska galen när det gäller dans... men någon dubbelfärd till Sundsvall blir det inte på lördag! Istället åker jag till Umeå på fredag och dansar till Blender på Äpplet. Det blir inte samma sak men det blir dans i alla fall.

 

Resten av månaden verkar det dock som att schemat ska hålla. Perikles på Aveny på torsdag nästa vecka är given, Highlights på Ersboda dagen efter likaså. Titanix på Parken här i Ö-vik på lördag är mer tveksam eftersom det är s.k. dubbelpub då, det vill säga lönehelg och 99% partyfolk och 1 % som är där för att dansa.

 

Sista helgen i mars lutar det åt en dubbel-Blender, men några detaljer återstår fortfarande innan jag kan ge klartecken till såväl Furuparken i Östersund som Matfors utanför Sundsvall.

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"


Länk till SvD:s artikelserie om dans

Nu har vi fått länken till artikelserien om dans i Svenska Dagbladet som börjar idag. Jag fick tidigt i morse höra av en bekant att vi pryder framsidan av tidningen och att vi dessutom fått i det närmaste ett helt uppslag för oss själva inne i tidningen! 

Den här intervjun, som inte kändes speciellt märkvärdig när vi satt där, har nu slagits upp mycket större än jag någonsin trott och jag känner mig nästan lite orolig för att åka på dans efter detta. Så många uttalanden och så mycket att stå till svars för... :)

Artikeln är skriven av Anna Lagerblad på SvD och jag tycker att det känns som att hon verkligen förstod vad vi pratade om, vilket inte alltid är så lätt för en utomstående. Nog om detta, här är länken:
http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_14799325.asp

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"

Dansfeber - artikelserie i SvD

För er som inte redan läst det hos Danstanten så blev vi intervjuade av en journalist från Svenska Dagbladet för några veckor sedan som skulle skriva en artikelserie om dans. Idag kom denna "blänkare", en helsida i SvD och i morgondagens tidning startar artikelserien och först ut är då vi.

Artikeln kommer även att finnas på SvD:s hemsida och jag kommer att lägga ut en länk till den så snart jag fått adressen.

Så här såg sid. 46 ut i SvD idag.

Dansfeber - SvD

Date - Parken Ö-vik

Det är sällan att jag använder order kaotiskt när jag skriver om danser som jag varit på, men nu är det dags!

 

Igår skulle Date spela på Parken här i Ö-vik, men det var inte hela Date som dök upp eftersom deras kapellmästare Jan hade svikit dem och följt med sin fru Marie till Stockholm, bara för att hon skulle sjunga i Globen!

 

Förvisso hade de en stand-in för honom... på bas, men INTE när det gällde snacket mellan låtarna, spelordningen på låtarna, ordningen på damernas och herrarnas, stämmor i sångerna osv. Om man sen kastar in ett brunnet slutsteg, en krånglande "klaviatur-spelare" och dessutom ett skyltbyte till herrarnas dans mitt i en pågående dans, (efter första låten) så kan ni kanske ana varför jag använder ordet kaotiskt!

 

MEN, trots ovanstående så tyckte jag att killarna gjorde sitt bästa utifrån förutsättningarna och verkligen försökte bjuda på en bra danskväll. Att de tappade lite fokus på dansen efter att slutsteget brann kan man förstå, eftersom inte allt fungerade som det skulle efter det. Bland annat så drabbades tydligen elgitarren så att den efter haveriet bara hade två olika sound att välja mellan.

 

En annan sak som var lite trist, men som bandet inte kunde rå för, var att det inte kom speciellt mycket folk till Parken igår. Det var förvisso inte lite folk, men det hade kunnat vara mycket mer. Kanske är det så att kategorin video-ägare är underrepresenterade bland dansfolk? :)

 

Jag hade i alla fall en riktigt trevlig kväll med många roliga danser. Jag vill verkligen understryka att trots att allt inte klaffade för Date så förflöt kvällen i stort som en vanlig danskväll, förutom en oplanerad paus när slutsteget brann, och jag hade inte velat vara utan kvällen för allt smör i Småland.

 

Om man betänker Jans roll i bandet och överför samma situation till något annat band, exempelvis Blender... Plocka bort Lasse för en kväll, sätt dit en "vanlig" trummis och låt någon annan i bandet hålla i allt... Då behöver det förmodligen inte brinna några slutsteg för att kvällen inte ska bli exakt som man förväntar sig.

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"


Vad är viktigast, musiken eller tjejen?

Vad är egentligen viktigast när man dansar? Är det danspartnern eller musiken? Och är det olika för killar och tjejer?

 

Jag började fundera över denna fråga för några dagar sedan. För mig har alltid orkestrarna varit viktiga, eftersom jag till stor del dansar till melodin och inte bara takten. Därför kan jag inte dansa lika engagerat till en låt som jag aldrig hört som till en låt som jag känner till. Tycker jag dessutom att det är en bra låt så blir engagemanget ännu större.

 

I min värld är dansen ett sätt för oss killar att visa för våra danspartners hur vi upplever musiken. I och med det dyker då frågan upp... vilken betydelse har musiken för tjejerna? I princip borde en dansant och engagerad Thorleif-fan kunna bjuda på en lika medryckande upplevelse till en Thorleif-låt som en engagerad Perikles-fan till någon av Perikles låtar, även om musikstilarna skiljer sig avsevärt från varandra.

 

Om man sen ser till danspartnerns betydelse i dansen så kan jag väl börja med att säga att jag definitivt inte vill vara utan henne. Att dansa med en följsam tjej, där man inte längre tänker på turer eller steg utan kroppen bara övergår i ett tranceliknande läge och följer musiken av sig själv är givetvis en mycket angenäm upplevelse.

 

MEN, som Tony Irwing skulle ha sagt, hur följsam hon än är så dansar åtminstone inte jag mer engagerat än musiken ger mig möjlighet till. Samtidigt kan givetvis en inte fullt så följsam danspartner hämma själva engagemanget i dansen, men jag tror ändå att jag får sätta musiken, låtvalet på första plats, eftersom man ändå kan ha känsla i dansen om man gillar/kan låten, även om den inte blir lika avancerad, snabb eller mjuk som man önskat.

 

Vad och hur tycker du? Och du som är tjej, spelar musiken egentligen så stor roll för din dans?

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"


Zlips - Matfors

Igår var det så dags att åka ner till Matfors för att dansa till Zlips, en dans som jag hade ganska höga förväntningar inför efter fredagens kaotiska knuff- och buffdans på Äpplet i Umeå.


Trots att vi åkt de 16 milen till Matfors så många gånger så lyckades vi ändå inte planera körtiden rätt och komma fram i tid, men vi missade inte mer än första låten i första dansen så det kunde jag leva med!
 

Trots mina höga förväntningar så slutade kvällen med ett stort plus i kanten. Visst blev det lite stökigare på golvet efter paus, men det fanns många saker som uppvägde det. Jag fick dansa alla danser under kvällen, förutom den första låten då, och jag hade inte någon svacka på hela kvällen... bara kanonhärliga danser i tre och en halv timme!


Zlips spelade engagerat och kul och jag fastnade verkligen i deras "tung-gung" igår. Det är faktiskt så att jag idag känner av alla höftrörelser som jag utsatte kroppen för igår kväll. Någon i bandet utsatte mig dessutom för en, för att använda tidningsspråk, spark-chock igår. När jag dansade förbi framme vid scenen fick jag plötsligt en lätt spark i baken. Jag såg inte vem det var men jag misstänker en viss person, men jag tänker inte nämna hennes namn här... :)
 

Som sagt, många roliga danser blev det och jag fick verkligen utlopp för dansenergin och kunde köra många olika dansstilar under kvällen. Det var allt från gung- och juckdans till svävande och smygande mysdanser, men hur underligt det än kan låta så var kvällens bästa en Ankdans!


"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"

Zlips - Äpplet Umeå

I de riktigt gamla rullarna från tidernas begynnelse kan man hitta information om en företeelse som gick under benämningen tjuvdans. Denna tjuvdans förekom i flera olika varianter, på vissa ställen var det en "herrarnas tjuv" och en "damernas tjuv" per kväll, på andra ställen där uppbjudningskutymen var sådan att damerna endast hade tre danser att bjuda upp på per kväll, var damernas tredje alltid en "tjuvdans" där man helt enkelt gick ut på golvet under pågående dans och "tjuvade" en redan uppbjuden kavaljer!

 

Jag har ett svagt minne från min ungdom, vi snackar då senare delen av stenåldern, så var jag på en danstillställning där orkestern vid ett tillfälle under kvällen informerade om att det var dags för kvällens tjuv! Men som sagt, det var fruktansvärt länge sen!

 

Idag förekommer inget sådant längre på våra dansgolv och det närmaste en tjuvdans man kan komma är nog när man gör som jag gjorde igår. Trots att jag inte hade någon dans inplanerad i mitt dansschema så tog jag chansen och tjuvdansade lite igår kväll!

 

Jag hade några ärenden i Umeå och innan jag åkte upptäckte jag att Zlips skulle spela på Äpplet på kvällen. "För säkerhets skull" slängde jag med mig mina dansskor och en skjorta, bara ifall att jag skulle bli sugen att dansa, men givetvis var planen att jag skulle komma hem direkt när jag gjort det jag skulle... typ.

 

Väl framme i Umeå så kände jag att det nog ändå skulle vara trevligt att dansa på kvällen så jag ringde hem och meddelade mitt beslut. I nästa ögonblick insåg jag att min nyss inplanerade dans höll på gå på tok då jag glömt att ta med nyckeln till mina föräldrars lägenhet, där jag bland annat planerat att duscha innan dansen. Nämnda föräldrar var dessutom inte till någon hjälp eftersom de befann sig i Hemavan med eventuella dörrnycklar!

 

Men några snabba telefonsamtal senare så hade jag hittat en danstjej som saknade sällskap till dansen och i utbyte mot att få utnyttja hennes dusch så kunde jag erbjuda mig att lösa hennes "problem" och ställa upp som transport och sällskap.

 

Väl framme kunde vi konstatera att det var betydligt mer dansfolk än normalt på Äpplet vilket förvisso inte gjorde det mer lättdansat, eftersom det var precis lika knuffigt som vanligt, men ändå något smidigare än det brukar vara i vanliga fall.

 

Jag hade flera "tendenser" till bra danser, men oftast hann man bara komma igång innan det var någon armbåge eller hand som kom viftande och förstörde dansen. En äldre herre lyckades med bedriften att dansa på mig och min partner fem-sex gånger på mindre än en minut. När jag då svängde åt sidan för att släppa förbi honom hakade hans häl (eftersom han dansade baklänges... och blundade) fast i min fot som jag hade all min vikt på och vips... några trippande steg och sen... en STRIKE!

 

Tanten var nära att följa med men hon släppte taget i sista stund så han fick ensam ligga där på rygg och studera taket ovanför dansgolvet, medan han funderade över vad som hade hänt! One down and more to come!

 

Det var inte första och förmodligen inte sista gången jag orsakar en vurpa på Äpplet. Jag gör det dock inte helt avsiktligt, men ibland när inget annat verkar fungera så måste man sända ut en signal? om du inte ser/känner/tänker på vad du gör ute på dansgolvet så kan det gå på tok?
 

Övrigt värt att nämna... Zlips spelade bra som vanligt, alla såg glada och fina ut och det kändes inspirerande inför kvällens dans i Matfors, där jag vet att det blir mer dans och mindre knuff.

 

På slutet av kvällen, när jag var på väg att lämna dansgolvet knackade en herre mig försynt på armen och frågade om det var jag som var Örjan?  Jag kunde givetvis inte neka till att så var fallet, samtidigt som jag försökte snabbscanna hela kartoteket över vänner och bekanta och bekantas bekanta utan att få någon träff.

 

Det visade sig att han hade känt igen mig eftersom han följer mina dansäventyr i min blogg och han var nu på tillfälligt besök i Umeå! Han hade inte heller planerat in någon dans under sitt besök i Umeå och var ännu sämre förberedd än mig då han inte ens hade dansskorna med sig! Men finns bara viljan så spelar inte skorna någon roll? :)

 

"kom ihåg, det finns inga genvägar till den perfekta dansen"